Charakterystyczny gorzki smak pestek spowodowany jest wysoką zawartością witaminy B17, znanej w literaturze fachowej jako amigdalina. Pestki moreli zawierają także witaminę B15 (kwas pangamowy) oraz kwas salicylowy!

Czym jest amigdalina ?

Amigdalina (z łac. amygdalum, ang. amygdala = migdał) to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów (nitrylozyd) występujący w nasionach / pestkach migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis) lub pestkach moreli.

No dobrze a co ma wspólnego amigdalina z letril i witaminą b17 – pewnie niektórzy jak nie wszyscy z was zapytają.

Witamina b17, jest formą naturalnej amigdaliny, którą ekstrahuje się z pestek moreli . Jednakże w ogólnym obiegu używa się wymiennie powyższych terminów. Letril, witamina b17 lub amigdalina jest promowana jako alternatywny sposób leczenia chorób nowotworowych, jako terapia zapobiegająca nawrotom choroby nowotworowej, bądź też jako terapia wzmacniająca organizm.