Olej z pestek polskiej dyni tłoczony na zimno, niefiltrowany

Olej z pestek polskiej dyni podobnie jak olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3 i omega6. Ponadto, olej z nasion dyni zawiera też około 35 % kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, któe należą do grupy omega 9. Tłuszcze które zawarte są w oleju dyniowym to pełnowartościowe tłuszcze roślinne, z czego 80% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z pestek dyni bogaty jest w różnego rodzaju witaminy z grupy B i E. Zawierają także fitosterole, selen, pewne ilości cynku i potasu. Olej tłoczony jest wyłącznie na zimno z nieprażonych pestek dyni, z których uzyskuje się ciemnozielony, czasem brązowawy gęsty olej.

Zaleca się regularne dawkowanie oleju z pestek dyni – dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.

Olej z pestek dyni posiada właściwości lecznicze i podnosi odporność organizmu na różne schorzenia. Stosuje się go przede wszystkim w przypadku osób cierpiących na problemy związane z przewodem moczowym, pęcherzem moczowym, nerkami. Skutecznie działa też na osoby borykające się z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi.

Olej z nasion dyni świetnie sprawdza się także w branży kosmetycznej. Stosuje się go do każdego rodzaju skóry – znajduje zastosowanie jako środek niwelujący rozstępy różnego pochodzenia, jako środek nawilżający oraz jako dodatek do peelingów.

Liczne badania wykazały, że olej z pestek dyni jest bardzo skuteczny jako substancja wspomagająca likwidację pasożytów układu trawiennego.

Polecany do spożycia na zimno. Ma pyszny smak jest gęsty i mętny.