Kardamon to okazała, wieloletnia roślina rosnąca dziko na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawiana obecnie w Indiach i Cejlonie. Istnieje kilka przypraw podobnych do kardamonu, ale właściwy kardamon to Elettaria cardamomum. Największym plantatorem kardamonu są Indie.Jego uprawa jest czasochłonna i droga. Torebki z owocami trzeba obcinać bardzo ostrożnie zanim dojrzeją, ponieważ zbyt dojrzałe pękają w czasie zbiorów, następnie są suszone na słońcu lub w specjalnych piecach – suszarniach. To sprawia, że cena na rynku kardamonu dorównuje cenie szafranu lub wanilii.

Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.Kardamon odświeża oddech i doskonale usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości czosnku czy alkoholu. Stosuje się go także w produkcji perfum oraz jako środek pobudzający.

Skład: kardamon 100%