Miód lipowy zawiera śladowe ilości witamin, makroskładników, minerałów i kwasów.

W sumie składa się z ponad 400 substancji i związków. W porównaniu z innymi rodzajami miodu zawiera więcej witamin z grupy B, a także witaminę C, biotynę i niacynę.

Inne substancje (w śladowych ilościach) to:

Witaminy B1, B2, B5, B6,
witamina C,
biotyna,
tokoferol
niacyna
dodatkowo można w nim znaleźć:

potas,
wapń,
siarka,
miedź,
jod,
glin,
fosfor,
magnez,
mangan,
cynk
Kwasy organiczne i nieorganiczne: glukonowy, cytrynowy, mlekowy, jabłkowy, winowy, linolenowy, szczawiowy, bursztynowy, solny i fosforowy

Rozkład minerałów, takich jak wapń, magnez, potas i cynk, jest prawie identyczny z rozkładem
w organizmie człowieka, co sprawia, że ​​są one łatwo przyswajalne.

Korzystne działanie miodu poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.